The John Hudson Thomas Gallery
Thomas House

This is the rear of the house. The projecting bay next to the corner library windows is the solarium. All rooms on this side of the house have a panoramic view of the San Francisco Bay and Golden Gate Bridge. The beautiful pond and waterfall in the foreground is by the present owners.


The owners, Dick and Irene Riemann, have done a great job of maintaining this house. The roof shingles have been replaced with very careful attention to detail. The metal ridge pieces, copper gutters and downspouts are not original, but should have been. The owners think the house was never quite finished before they aquired it, in 1972.


View from the northeast.


View from the north.


View from the northwest.


There is a small but very cozy library at the northwest corner of the house.Books cover every bit of wall surface from floor to ceiling.


Though the house is traditional in its overall feeling, it has many modern touches that distinguish it from a true old world cottage. Steel factory sash is carefully let-into the heavy timber head and jambs of the bay window, a very elegant detail.


The dining room, looking to the north through the bay window.


The door from the entry court into the dining room is made of steel. The windows on either side are steel factory sash.


The plaster dormer above the dining room.


The south wall of the kitchen is made of 6x6x12 hollow clay tile. The garden wall perpendicular to the house is a more typical size of hollow clay tile. This was a common material for non-combustible interior walls in commercial buildings before the advent of steel studs and gyp board.


The wood dormer is above the entry door.


The living room walls are made of 6x6x12 hollow clay tile, exposed on the exterior and interior. Dan Mosier at California Bricks tells me the cavity in these bricks probably runs horizontally, giving the wall a little insulation but there is no reinforcing. Despite this, the walls seem to be in very good condition after more than 80 years.


The entry is through a casually landscaped garden, originally walled with hollow clay tile.


In the high end wall of the living room, this small pair of doors opens to the master bedroom. Note the ebony paint, which is original. This was the finish on much of the redwood doors and trim in the house but most of it has been stripped off.


These are the stairs to the second floor, where there are three bedrooms and JHT's office space.


This treadle-driven scroll saw is next to JHT's desk in the upstairs office. Presumably, he cut out the decorative items such as the floral patterns in the stair railing and the small griffins that decorate the steps up to the attic.


This is JHT's desk, on the second floor.


This sign hangs on the office wall.

Back to list